Blinken відвідує Лондон та Київ на тлі напруженості у відносинах з Росією та Китаєм

Державний секретар США Ентоні Блінкен перебуває у понеділок у Лондоні на зустрічі міністрів закордонних справ Великої сімки, а потім поїде до Києва на тлі напруженості з Росією та Китаєм.

Подорож Блінкена до Лондона в основному призначена для підготовки участі президента Джо Байдена в саміті лідерів G7, який Британія прийме в червні. Але він також спрямований на представлення єдиного фронту для вирішення глобальних викликів, поставлених Китаєм, зміною клімату та пандемією коронавірусу.

Зустріч "Великої сімки" в Лондоні проводиться на тлі прагнення адміністрації Байдена відновити тісні зв'язки з союзниками США, зокрема щодо протистояння з Китаєм, Росією та зміною клімату.

Тим не менше, це також виникає в момент повного занепокоєння рішенням Байдена вивести всі американські війська з Афганістану до 20-ї річниці терактів 11 вересня у вересні.

Блінкен "з нетерпінням чекає на обговорення демократичних цінностей, якими ми ділимось з нашими партнерами та союзниками в рамках Великої сімки", - заявив речник Державного департаменту Нед Прайс.

"Сполучені Штати обговорять, як ми можемо співпрацювати з іншими країнами для вирішення ключових геополітичних питань, з якими ми стикаємось, будуючи кращі результати в результаті цієї пандемії".

"Російська агресія"

У Києві Блінкен планує висловити підтримку США Україні проти поточного виклику російської підтримки сепаратистів на сході країни та недавнього накопичення військ уздовж кордону.

Він "підтвердить непохитну підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України в умовах триваючої агресії Росії", - заявив Прайс.

Але, хоча російська агресія буде на першому порядку денному, ймовірно, буде вирішено ще кілька питань.

Шалена корупція

Перший з них - це нестримна корупція, особливо в енергетичному секторі України, яка є багаторічною проблемою і була в центрі першого імпічменту Дональда Трампа та нападів республіканців на партію Біденс.

Це питання знову з’явилося на цьому тижні, коли Державний департамент висловив “глибоке занепокоєння” щодо заміни урядом правління провідної енергетичної компанії в Україні.

«Цей розрахований крок із використанням процедурної лазівки для витіснення уважних експертів з прав кількох ключових державних підприємств відображає ігнорування справедливої та прозорої практики корпоративного управління та ускладнює давні зусилля з реформування енергетичного сектору України та покращення інвестиційного клімату ", - заявила Прайс у четвер.