Лідери України, Польщі та Прибалтики відзначають річницю конституції на тлі напруженості в Росії

Президенти України, країн Балтії та Польщі зустрічаються у понеділок у Варшаві з нагоди 230-ї річниці їх спільної конституції, першого в Європі такого письмового демократичного документа.

На той час сусідні держави були єдиною державою.

Конституція 1791 р. Мала на меті зміцнити політичну систему та верховенство права в країні та захистити її від агресії з боку сусідніх держав, зокрема Росії.

Президент Литви Гітанас Наудеда заявив у понеділок, що його країна ніколи не погодиться на анексію Росією Криму в 2014 році від України та військовий тиск Москви на схід України або спроби Кремля вплинути на Білорусь.

"Литва ніколи не визнає незаконну анексію Криму і буде вживати заходів для припинення фактичної окупації частини східної України", - сказав Науседа. "Що б не трапилось, ми не можемо дозволити Україні відійти назад у минуле".

Президент України Володимир Зеленський повинен провести переговори зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою в момент загострення конфлікту з Росією та напруженості на сході України.

Також на церемоніях Дня Конституції беруть участь президенти Латвії та Естонії, країн на кордоні Європейського Союзу з Росією та Білоруссю. Вони мають провести телевізійні дебати.

Боротьба з пандемією також є однією з тем порядку денного.