Українським банкам «заморозили» можливість купівлі валюти для клієнтів

НБУ ввів чергову адмінзаходами, за допомогою якої сподівається зупинити стрімку девальвацію гривні

Національний банк України заборонив банкам з 25 лютого по 27 лютого включно купувати для своїх клієнтів валюту на міжбанківському ринку. У тому числі і з тих заявками, які були подані до введення даного обмеження. Про це йдеться в постанові НБУ №130.

«Уповноважені банки не мають права здійснювати купівлю іноземної валюти за дорученням клієнтів (у тому числі із заяв, які були подані до набрання чинності цієї постанови) до 27 лютого 2015 включно», - наголошується в постанові.

Згідно з документом, банки зможуть купувати вільно конвертовану валюту (ВКВ) тільки для операцій самого банку і тільки на свою валютну позицію. При цьому діє обмеження на купівлю валюти: її можна купити лише в сумі 0,5% від свого регулятивного капіталу і тільки лише за умови, якщо банк на даний момент виконує норматив валютної позиції. Крім того, купувати вирішується не на третій, а на четвертий день після подання відповідної заявки та зарахування гривні на спецрахунок.

У свою чергу продаж валюти на міжбанку документ не обмежує. Також постанова не впливає на обов'язковий продаж експортерами 75% валютної виручки, ця вимога діє в колишньому режимі. Таким чином, купити валюту на валютному ринку практично зможе лише Нацбанк, так як фактично у всіх банків валютна позиція вже заповнена.

Категорія: 
Тег: 
Валютні бої