відомі подробиці кримінальної справи США проти Фірташа

30 квітня у Відні, де український олігарх Дмитро Фірташ знаходиться під підпискою про невиїзд, відбудеться суд, який дозволить або заборонить його екстрадицію в США. У Сполучених Штатах Фірташа чекає суд за звинуваченням у корупції.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, яку розслідували в тому числі і спецагенти ФБР, український мільярдер і його спільники отримали дозвіл на видобуток титанових руд в Індії за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 млн доларів.

Угода Фірташа з розробки титанових родовищ в індійському штаті Андра Прадеш, яке стало підставою для звинувачень у корупції, також тісно пов'язане з російськими партнерами. У 2005 р Фірташ налагодив контакт з індійською владою за допомогою Джугендри Сінгха Реу. Випускник Московського університету дружби народів після навчання залишився в російській столиці і займався торгівлею рідкісними металами, у тому числі титаном. Компанія Реу Stork, яка представляє і провідних російських виробників титану, виступила партнером українського олігарха в індійській угоді.

Фірташ на той момент був новачком в титановому бізнесі. У 2004 році він взяв у оренду два гірничо-збагачувальні комбінати в Житомирській області та викупив частку в державному "Кримському титані". Така експансія стала можливою завдяки швидкому притоку капіталу, який Фірташ отримав у газовому бізнесі. Починаючи з 2003 року його компанія EuralTransGas, згідно з домовленістю між "Газпромом" і "Нафтогазом", стала єдиним постачальником туркменського газу в Україну. Таким чином компанія зі статутним капіталом в 12 000 доларів, зареєстрована в угорському селі, почала бізнес об'ємом в сотні мільйонів доларів на рік.

EuralTransGas став першим великим спільним проектом Дмитра Фірташа та угорського підприємця Андраша Кноппа. Потім були ще більше, в тому числі одіозний газовий посередник "Росукренерго", в якому партнером Фірташа і Кноппа вже виступив "Газпром". Не виключено, що тут зіграли роль зв'язку Кноппа. За інформацією ряду ЗМІ, Кнопп свого часу був представником "Газпрому" в Угорщині. Тепер Кнопп і Фірташ - головні фігуранти "титанової" кримінальної справи в США.

Представляючи інтереси Фірташа, як випливає з матеріалів кримінальної справи, Кнопп з 2005 року домовлявся з індійськими чиновниками про ліцензії на видобуток титану в штаті Андра Прадеш, пропонуючи їм хабара. Офіційно інвестором виступала зареєстрована у Швейцарії компанія Bothli Trade, яка раніше діяла в газовому бізнесі в інтересах EuralTransGas. Зокрема, на Bothli Trade були оформлені кілька контрактів на поставку газу до Угорщини.

Ще навіть не почавши видобуток титану в Індії, як стверджують американські слідчі, Кнопп намагався в інтересах Фірташа домовитися про постачання титану однієї з компаній в Чикаго. Очевидно, йдеться про найбільшого споживача цього металу - авіабудівної компанії Boeing. Саме плани поставляти продукцію в США і стали одним з головних аргументів для американських слідчих взятися за розслідування "титанової" справи Фірташа. У Boeing відмовилися коментувати ситуацію.

Згідно з угодою з Andra Pradesh Mineral Dev. Corporation (APMDC), державною компанією, яка є розпорядником надр штату Андра Прадеш, підписаним 24 серпня 2006, Bothli Trade отримала право добувати титанові руди на площі більш ніж вісім тисяч гектарів. Компанія Фірташа зобов'язалася вкласти в розробку родовищ від 15 до 20 млн доларів, побудувавши гірничо-збагачувальний комбінат. При цьому щорічний дохід від продажу титанових руд, як зазначено в матеріалах кримінальної справи в США, прогнозувався на рівні півмільярда доларів. Підрахунки американських слідчих включають, зокрема, оцінки запланованих обсягів продажів титану компанії Boeing.

Відповідно до контракту з APMDC, який є в розпорядженні агентства, Bothli отримувала частку в 74 відсотка у статутному капіталі спільного зі штатом Андра Прадеш підприємстві. Компанія також взяла на себе зобов'язання вкладати 0,5 відсотка від доходів родовищ в соціальні проекти в регіонах видобутку. Дозвіл на розробку родовищ були видані без тендеру, повідомили агентству в APMDC. "Умови контракту були набагато більш вигідними для Bothli, ніж для APMDC і штату Андра Прадеш", - зазначив К.В. Рамана, представник корпорації APMDC в районі Вісакхапатнам, в якому повинно було розроблятися одне з родовищ в рамках угоди з Bothli.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, угода стала можливою завдяки підкупу прем'єр-міністра штату Андра Прадеш Раджасекхара Редді з його довіреної особи Рамачандра Рао. Зараз Рао, депутат верхньої палати парламенту Індії від штату Андра Прадеш, є одним з обвинувачених у справі. Втім, місцеві суди заблокували його видачу Сполученим Штатам.

Рао у відповідь на запит агентства запевнив, що не мав ніякого відношення до надання Bothli дозволу на видобуток титанових руд. Зате Group DF Дмитра Фірташа, в структури якого входить Bothli, і партнери бізнесмена з компанії Stork не відповіли на запитання редакції.

Труднощі з реалізацією амбітних планів Фірташа в Індії почалися після того, як Раджасекхара Редді 2009 загинув, розбившись на вертольоті. Поки при владі в штаті залишалися соратники популярного в народі Редді, проблеми вдавалося вирішувати. Зокрема, коли 2011 один з керівників APMDC заявив, що контракт з Bothli суперечить інтересам штату, уряд звільнив його і перевело на іншу роботу. 2014 партія Редді програла вибори в парламент штату. А восени минулого року уряд розірвав угоду з Bothli.

13 березня Фірташ був арештований в Австрії на вимогу Федерального бюро розслідувань США за підозрою в причетності до створення організованої злочинної групи і хабарництві.

14 березня суд австрійської федеральної землі Відень ухвалив відкрити справу про екстрадицію Фірташа в США і призначив йому заставу в 125 мільйонів євро і заборона покидати Австрію на час слухань. 21 березня український олігарх Фірташ був звільнений під заставу в 125 мільйонів євро.

Категорія: 
Тег: 
схеми Фірташа