ДОЛАР: ВЧОРА, СЬОГОДНІ, ЗАВТРА

У НБУ обговорюють пом'якшення "валютних" заходів, а експерти відзначають появу відкладеного попиту на долари.

Після лихоманки на валютному ринку в лютому, курс гривні на початку березня зміцнився. Нацбанк до цього заявляв, що адміністративними заходами національну валюту більше утримувати не буде, напередодні рішення МВФ за новим кредитом змінив свою позицію. Офіційна гривня 9 березня опустилася до місячного мінімуму - 21,61 грн / долар.

Рішення по кредиту надійшло позитивне, гроші МВФ були переведені на рахунки уряду і Нацбанку, і курс знову почав рух вгору. До 19 березня офіційно долар коштував уже 23,39 грн, а в банках купити "зелений" лише формально можна було по курсу 26 грн / дол, а продати - за 23,5 грн. Курс "чорного" ринку, що став свого роду індикатором очікувань, знаходився поблизу позначки 27 грн / дол.

В той же час, в НБУ у зв'язку зі стабілізацією ринку в березні почали говорити про скасування ряду адміністративних обмежень. Але чи означає це, що долари надійдуть у вільний продаж, і якщо так - то за яким курсом.

На думку аналітиків, зараз на порядку денному - лише часткове скасування введених обмежень. При тому торкнеться вона здебільшого фізосіб.

"Мова йде про можливе зняття обмежень на зняття коштів з поточних і депозитних рахунків у національній валюті (не більше 150 тис. Грн в день)", - говорить Анна Апостолова, начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating.

У той же час основні обмеження валютного ринку найближчим часом залишаться без змін, вважають фахівці.

"Обмеження, введені з метою регулювання валютного ринку, будуть продовжувати діяти. Це такі вимоги та обмеження: вимога обов'язкового продажу 75% виручки експортерами, обмеження сум валютних переказів за кордон (не більш, ніж еквівалент 15 тис. Грн. На добу і 150 тис . грн. на місяць), обмеження на продаж готівкової валюти населенню (не більш екв. 3 тис. грн.), обмеження на видачу готівкової валюти з валютних рахунків клієнтів (екв. 15 тис. грн. на добу), заборона на виведення за рубіж дивідендів ", - додає експерт.

Для міжбанку ключовим обмеженням виступають жорсткі правила доступу до покупок імпортерів. Найімовірніше, до питання їх скасування в регуляторі повернуться не раніше середини травня.

Фактично дії НБУ зараз обмежують пропозицію валюти на ринку. Але в умовах, коли попит на неї продовжує бути високим, формується так званий "відкладений попит", який у разі скасування адміністративних заходів ризикує вилитися в новий виток девальвації гривні.

"Більшість учасників по можливості притримують валюту в очікуванні стабілізації ситуації на валютному ринку. При цьому формується так званий відкладений попит на валютні ресурси зі стійкою тенденцією до зростання. Як тільки будуть зняті обмеження, підвищений попит призведе до стрибка котирувань", - додає Апостолова.

Чекати того, що долари скоро знову надійдуть у вільний продаж в банках, не варто, кажуть експерти.

"Банки намагаються утримувати свою валютну позицію. Вільні продажу валюти стримують обмеження НБУ і ризики, які на сьогодні відображаються в широкому спреді між ціною купівлі та продажу. Однак по суті, попит можна стримувати тим же широким спредом, що може бути кращою ринкової альтернативної адміністративному обмеженню . Також, слід врахувати наявність сірого і чорного ринків, які сьогодні виступають головною альтернативою банкам ", - коментує Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

"На вільний продаж валюти в банку суттєво впливає обмеженість пропозиції на міжбанківському ринку, тому, як тільки банки зрозуміють, що в будь-який момент вони зможуть купити валюту в обсязі, необхідному їм для повернення депозитів, під заявки клієнтів і т. п., Вони перестануть притримувати валюту і відновлять продажу в касах ", - додає Апостолова.

Яким буде курс долара, коли "джина" випустять з пляшки, і відкладеному попиту дозволять вийти на ринок, експерти прогнозувати не беруться. Кажуть, усе залежатиме від ситуації.

"Сьогодні це викличе зростання курсу, через перевищення попиту над пропозицією. НБУ звичайно може використовувати частину валюти з резервів для пом'якшення дисбалансу. У разі зняття обмежень в момент проходження дна економічного спаду, запуску реформ, поліпшення ділових очікувань і початку припливу капіталу - зростання курсу може не бути зовсім ", - вважає Шевчишин.

"У підсумку, на кінець місяця при збереженні обмежень залишається ймовірність щодо сталого руху в діапазоні 21,5-22,5 грн. З можливим зростанням в деякі дні до 25 грн. У разі виходу імпортерів з відкладеним попитом. Готівковий ринок буде, ймовірно, продовжувати знаходитися вище міжбанку, у зв'язку зі збереженням обмежень - ближче до позначок 25-27 грн. за долар ", - резюмує експерт.

У четвер, 19 березня, долар на "чорному" ринку виріс і подолав рівень у 27 гривень за долар. Однак, кількість покупців американської валюти набагато менше, ніж продавців. А значить, що при продовженні даної тенденції курс долара піде на зниження.

Тег: 
Курс долара - аналітика
прогнози